28 augusti 2008

Lärdomar från BAMM

Recovery bars bara på kvällen innan och kvällen efter, inte under passen. Ger bara dålig mage

Använd i första hand energy bars under loppet och ev en gel i slutet av loppet

Godis i form av små chokladbars (snickers, break, coco) också bra alternativ till energy bars

Ha energybars tillgängliga i små bitar. Bra att äta i många små tuggor än några få stora bitar. För magsmältningens skull

Sportdryck, typ elektrolyt under loppet. Svagare blandad

En bra vattenflaska behövs, med stort lock för enkel påfyllning och blandning och pip för att enkelt kunna dricka

Drick vitargo carboloader innan loppet, dagen innan, ev två dagar innan

Vätskeersättning, typ resorb, mycket bra att ha med och växla med sportdryck

Svårt att förutse hur mycket vatten som behövs. Fyllde på ganska bra andra dagen men drack bara 2,5 l, blandat sportdryck och resorb

Bra att ha med lite olika drycker på kvällen efter första dagen. Tex oboj och blåbärssoppa

Frukost fungerar bra med välling och blåbärssoppa, ger mycket vätska och energi

På kvällen två frystorkat på vardera 125-150g ger ca 500g färdig mat. Ta sorter som man ätit förut, som är beprövade

Under loppet, ha mössa och vantar nära tillhands. Det är nästan alltid omväxlande varmt och kallt. Mössan bör vara av buff-typ

Även ha vindjacka nära tillhands, för att lätt kunna ta av och ta på. Ev vindväst istället för vindjacka

Snåla inte med varma kläder till kvällen och natten. Man behöver värme och komfort för återhämtningen

Viktigt att träna mycket med ryggsäck. Ryggen måste vara tränad för att bära ryggsäck

Alla långa stigningar påfrestar häl och vad mycket. Bra att träna trampmaskin och backträning innan

Träna mycket med samma skor. Träna även att springa med blöta skor, för att vara säker att de inte skaver

Bra med ryggsäck med fack på midjebältet och nätfack på sidorna, för att komma åt allt som behövs under dagen: sportdryck, bars ock kläder

Spikskor är jättebra. En hel del löpning sker på snö, kanske även glaciär med blåis

Inga kommentarer: